Min bok om Möcklös torp, torpare och lägenheter

3
4531

torpbokpre

Nu är den äntligen klar!

Boken är 191 sidor mjukband i formatet 27 x 20,9 cm (en ”knubbig A4”) och har många färgbilder, kartor, foton på hus och folk och detaljerad information om familjerna som befolkat våra 33 torp och lägenheter + en del extrafamiljer av betydelse för torparhistorien.

Boken kostar 250 kr + frakt

Beställ boken här (skickas direkt från tryckeriet) >>

Boken trycks med print-on-demand och jag kommer endast att ha ett mindre lager hemma, då jag får hem nya böcker på cirka en vecka från beställning.

kartorfotoDet började med en studiecirkel om Möcklös historia hösten 2009, där vi först inventerade de gamla lokalnamnen på åkrar, kullar och backar i hembyn. Därefter fortsatte vi med en torpinventering som vaskade fram ca 25 torp. Vi var färdiga med materialet efter 2012, då jag även passat på att få en liten bebis. Materialet blev vilande under 2013 med endast små förberedelser. När bebis började hos dagmamma 2014 började jag jobba med ombrytning och formgivning av boken parallellt med mina väntande alba-kunder.

Jag skapade helt nya kartor, la in grundmaterialet från studiecirkeln och provade fram en form på presentationen och hur jag skulle skriva om varje torp. Jag ville inte bara ha en massa namn och årtal och släktforskningskällor, utan skrev ihop en berättande text utifrån uppgifterna vi fått tag på. Det blev en hel del kompletterande forskning, när jag märkte att de flesta hade stark anknytning till byn.

Ett roligt och omväxlande arbete där boken bokstavligen växte fram sida för sida! Jag är redan sugen på att göra en uppföljare om gårdarna, som kommer att få ett delvis annat upplägg, då förutsättningarna är annorlunda för gårdarnas historia.

Ladda hem info om hur boken kommit till

[2014 – maj 2015]

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.